Oksijen İlkyardım Eğitim Merkezi

Yaşanılan durum ne olursa olsun ilkyardımcı sağlık personelinin müdahalesinden önce olay yerinin güvenliğini sağlayabilmelidir. Bu durum trafik kazası, kalabalık ve meraklı kişilerin olduğu bir ortamda geçirilen epilepsi(sara) krizi, gazla zehirlenme, patlama, sabotaj vb. durumlar olabilir. İlkyardımcının en temel görevi hastaya müdahale etmeden olay yeri güvenliğini sağlamaktır. İlkyardımcı bunu kendisi yapabileceği gibi etraftaki soğuk kanlı kişilerden de destek alarak yapabilir. Eğer şartlar bunun için uygun değilse durum yetkili kurumlara bildirmelidir. İlkyardımcı Ambulans Gelene Kadar Neler Yapmalıdır? Bu konudan önce acil durum telefonlarını hatırlatmak gerekebilir.

Acil durum telefon numaraları nelerdir?

  • Acil Yardım Hattı (Ambulans): 112
  • Polis imdat: 155
  • İtfaiye (Yangın) : 110
  • Jandarma İmdat: 156
  • Elektrik Arıza: 186
  • Doğalgaz Arıza ve Acil Durum: 187
  • Orman Yangınları İhbar: 177

Olay yeri güvenliği sağlandıktan sonra hasta değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bu uygulama yapılacak diğer ilk yardım uygulamalarında belirleyici olacağı gibi durumun Acil Yardım Hattı yani 112 Ambulans Hizmetlerine bildirim fazlasıyla önemlidir. Örneğin; bilinci kapalı olan bir hastada veya solunumu durmuş olan bir hastada vakit kaybetmeksizin hemen 112 aranmalıdır. Bilinci kapalı olan hasta size yanıt veremeyeceği için durumun nasıl geliştiğini ve seviyenin ne kadar kritik olduğunu anlamak güçtür ve kesinlikle profesyonel bir desteğe ihtiyaç vardır.

Bilinç açık ise hastadan diğer detayları öğrenip veya etraftaki kişilerden olayın oluş şeklini öğrenip ilk yardım uygulamalarına karar verilebilir. Olayın ne kadar kritik olduğunu ise hastanın ABC'sini kontrol ederek tespit etmek gerekmektedir.

İlkyardımcı Ambulans Gelene Kadar Neler Yapmalıdır?
İlk Yardımcı Olay Yerinin Güvenliğini Ambulans Ekibi Müdahalesi İçin Hazırlamalıdır.

İlk Yardımın ABC'si Nedir?