Oksijen İlkyardım Eğitim Merkezi

Kütük yuvarlama tekniği; baş-boyun ya da omurga yaralanmasından şüphelenilen tüm hastalara uygulanır. Amaç, hasta/yaralının bazı müdahaleler ve taşıma sırasında daha fazla zarar görmesini engellemektir. Uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken husus, hasta/yaralının yan tarafına döndürülmesi sırasında baş-boyun ve omurganın aynı hizada tutulmasıdır.

Bu tekniği uygun bir şekilde gerçekleştirebilmek için en az 2 (iki) kişi gereklidir. Ancak baş, boyun ya da omurga yaralanmasından şüphelenilen hastalarda ideal olanı en az 4 (dört) kişinin bulunmasıdır.

  • Bir ekip lideri; hasta/yaralının başını tutmak ve tekniği yönlendirmek için,
  • İki ilk yardımcı; göğüs, karın ve alt uzuvları destekleyerek hastayı döndürmek için,
  • Bir ilk yardımcı; sedyenin yerleştirilmesi için görev almalıdır.

4 (dört) İlk Yardımcı İle Kütük Yuvarlama Tekniği

  1. Hasta/yaralının başını tutacak olan ilk yardımcı hasta/yaralının baş kısmına geçer. Hasta/yaralıya tekniği açıklar ve hareketsiz kalmasını ister.
  2. Her iki elinin avuç içlerini hasta/yaralının kulaklarının üzerine gelecek şekilde yerleştirir. Herhangi bir çekme, itme ya da döndürme hareketi uygulamadan baş ve boynu nötr (düz) pozisyonda tutar. Bu sırada başka bir ilk yardımcı hasta/yaralıya boyunluk takar ve boyunluğun tam oturduğundan emin olur.
  3. Hasta/yaralının yan tarafında yer alan ve hastanın döndürülmesinde görev alacak olan ilk yardımcılar hasta/yaralı hangi tarafa döndürülecek ise o tarafa geçerler. Bunun için bir tanesi hasta/yaralının göğüs hizasına, diğeri ise bacak hizasına geçip diz çöker. Eğer hasta/yaralının kollarından biri yaralanmış ise döndürme işlemi sağlam olan tarafa doğru yapılır.
  4. Döndürme işlemine başlamadan önce göğüs hizasında yer alan ilk yardımcı hasta/yaralının yakın kolunu dizleri ile sabitleyerek yerinde tutar. Uzak olan kol ise herhangi bir yaralanma yoksa hasta/yaralının göğsünün üzerine yerleştirilir.
  5. Göğüs hizasında yer alan ilk yardımcı, hasta/yaralının karşı taraftaki omuz ve kalçasından, bacak hizasında yer alan ilk yardımcı ise uyluk ve baldırından tutar. Mümkünse hasta/yaralının bacakları arasına yastık konur.
  6. Herkes hazır olduğunda, baş tarafta yer alan ilk yardımcıdan gelen komutlara uyularak ve eş zamanlı olarak “3”, “2”, “1” şeklinde sayarken hasta/yaralı yan tarafına doğru döndürülür.
  7. Döndürme sırasında hasta/yaralının baş ve boynu nötr (düz) pozisyonda tutulur.
  8. Bu aşamada hasta/yaralının baştan ayağa kadar arka tarafı hızlı bir şekilde bir ilk yardımcı (tercihen 4. ilk yardımcı) tarafından yaralanmalar için incelenir.
  9. Hasta/yaralı, döndürme işleminde yer alan ilk yardımcılar tarafından 30-45 derece bir açı ile tutulurken 4. ilk yardımcı hastanın altına sedye yerleştirir.
  10. Baş tarafta yer alan ilk yardımcıdan gelen komutlara uyularak ve eş zamanlı olarak “3”, “2”, “1” şeklinde sayarken hasta/yaralı tekrar sedye üzerine gelecek şekilde sırt üstü pozisyona getirilir.

UNUTMAYIN!

  • Olay yeri güvenli değilse ve güvenlik sağlanamıyorsa,
  • Yaralı kişinin olay yerinde kalması hasta/yaralıya daha fazla zarar verecekse,
  • 112 acil yardım ekibinin gelmesi uzun sürecek ve hasta/yaralı daha fazla zarar görecekse, ilk yardımcı kendi güvenliğini sağlayarak hastayı taşıma tekniklerini kullanarak hareket ettirebilir.

Kurtarma Pozisyonu Nasıl Verilir?