Olay Yerinin Değerlendirilmesi Ve Güvenli Hale Getirilmesi
İlk Yardımcı hasta/yaralıya müdahale etmeden evvel olay yerinin değerlendirilmesini sağlayarak güvenli olup olmadığını kontrol etmelidir. İlk Yardımcı Olay yeri hasta/yaralı ve ortamdaki diğer kişiler riskli ise güvenliği sağlayıp daha sonra müdahale . Olay Yerinin Değerlendirilmesi sonrası mümkün değilse müdahale edilmemelidir.
İlk Yardımcı can güvenliğini ortamdaki herkesten daha değerlidir. Çünkü ortamın ilk yardımcıya ihtiyacı vardır. İlk yardımcı bu bilinçle hareket etmelidir. Bu sebeple olay yerinde ilk yardımcının gerçekleştirmesi gerekli güvenlik önlemleri sizler için sıralıyoruz.
Olay Yerinin Güvenli Hale Getirilmesi
- Olayın nasıl gerçekleştiğini ve neler olduğunu tespit etmeye çalışın.
- Olay yerinde kendinizi tehlikeye sokacak bir durum var ise ortamdan uzaklaşın ve girişimde bulunmayın.
- Hasta/yaralı ve ortamdaki diğer kişileri korumak için uyarılarda bulunun.
- Trafik, gaz ve elektrik kaçağı, yangın, patlama, kaygan zemin, ortamın ısısı vb. yönünden bir tehlike var ise değerlendirin ve önlemlerinizi alın.
- Ortamdaki telaş ve kalabalık sebebiyle kendinizi ve hastayı koruyun. Değerli eşyalarının kaybolma ve hırsızlık gibi durumlar sebebiyle risk altında olduğunu hatırlayın ve dikkatli olun.
- 112 acil yardımı arayın. Duruma göre 155 polis imdat, 110 itfaiye gibi acil durum numaralarından da destek isteyin.
Bazı diğer durumlar
Olay yerinde müdahale etmenize engel olacak diğer durumlar ise; meraklı ancak yeterince bilgisi olmayan kişilerdir. Ayrıca panik ve sıkıntılı davranışlar sergileyen kişilere karşı da dikkatli olun. Kendinizi riske atmadan bu kişileri gözlemleyin.
Olay yerinde izlendiğinize dair baskı hissetmeyin, gerilmeyin, heyecanlanmamaya çalışın. Yardım etmenin önemini düşünün.
Kan, kusmuk vb. vücut sıvılarından olumsuz durumlara karşı yapılacak basit ilk yardım uygulamalarını daha uygun kişilerden yardım isteyerek gerçekleştirin.
Eğer olay bir trafik kazası ise;
- Trafik kuralları halen geçerlidir. Tüm müdahalelerinizi yaparken trafik kurallarına uymaya devam edin.
- Etrafta yardımcı olabilecek soğuk kanlı kişilerden destek alarak trafikteki sürücü ve varsa yayaları uyarın.
- Kaza yapan aracın önüne ve arkasına en az 30 metre mesafede olacak şekilde uyarı tabelalarını yerleştirin. Bunun için en uygun araç; taşıtlardaki reflektör tabelalardır. Bunlar yoksa alternatif eşyalar düşünün. Müdahale bittikten sonra uyarı eşyalarını yerine kaldırın.
- 112 acil yardım numarasını arayarak yardım isteyin.
- Kaza yapan aracın kontağını kapatın. El frenini çekin. Sinyalizasyonlarını çalıştırın. Eğer araç rampada ve kayma ihtimali varsa takoz vb. bir engellerle lastikleri sabitleyin.
- Sigara içmeyin ve içirmeyin.
Genel bir yaklaşım olarak;
- Yüz ve köprücük kemiği yaralanmaları,
- Tüm düşme vakaları,
- Trafik kazaları,
- Bilinci kapalı tüm hasta / yaralılar kafatası ve omurga yaralanması olarak var sayılmalıdır. Aksi ıspat edilinceye kadar bu hastaları sakatlanma ihtimalini düşünerek hareket ettirmeyin.
Ancak;
- Olay yeri güvenli değilse ve güvenlik sağlanamıyorsa,
- Yaralı kişinin olay yerinde kalması hasta/yaralıya daha fazla zarar verecekse,
- Sağlık ekibinin gelmesi uzun sürecek ve hasta/yaralı daha fazla zarar görecekse, ilk yardımcı kendi güvenliğini sağlayarak hastayı taşıma tekniklerini kullanarak hareket ettirebilir.