Örümcek Isırıklarında İlk Yardım
Dünya çapında yaklaşık 37000 türün üzerinde örümcek olduğu bildirilmiştir. Örümcekler et obur hayvanlardır ve kurbanlarını zehirleyerek felç ederler. Örümceklerin dişleri, insan cildini derinlemesine geçebilecek kadar uzun değildir. Ayrıca zehir miktarları yeterli düzeyde olmadığından dolayı genel olarak insanları nadiren ve az miktarda etkilerler.
Örümcek ısırıkları genellikle sıcak aylarda sıklıkla ortaya çıkar. Örümcek ısırığının teşhis edilmesi zordur. Çünkü çoğu insan örümcekleri genellikle göremezler. Ayrıca ısırıklar tipik olarak çok az ağrıya neden olur. Her ne kadar ısırıkların büyük kısmı zararsız olsa da yaralar nadiren de olsa doku nekrozu (doku ölümü) ile sonuçlanır. tüm vücudu ilgilendiren (sistemik) zehirlenmeler ve bazen de ölüm meydana gelir. Bu yazımızda örümcek ısırıklarında ilk yardım uygulamalarını okuyacaksınız.
En tehlikeli örümcek türleri Karadul Örümceği (Latrodectus mactans) ve Kahverengi Yalnız Örümcek (Loxosceles reclusa) türleridir.
Karadul Örümceği (Latrodectus mactans); adını renginden aldığı gibi siyah, karın tarafı kırmızı veya turuncu renkli benekleri olan bedeni bacaklarından daha büyük bir örümcektir. Boyları 15 mm'ye kadar olan bu tür insanlardan tarafından çok kullanılmayan ortamlarda bulunurlar.
Kahverengi Yalnız Örümcek (Loxosceles reclusa); tüysüz, 6-20 mm ve kahverengi renklidir. Zehirlediği bölgede ciddi doku bozukluklarına neden olur.
Örümcek ısırıklarında ilk yardım uygulama basamakları
- Isırılan bölgeyi su ve sabunla yıkayın.
- Isırılan bölgeye soğuk uygulaması yapın.
- Kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulayın.
- Örümceğin ısırdığı bölgedeki kızarıklık ve ağrı görülür. Buna ilave olarak uyuşukluk başlarsa en yakın sağlık kuruluşuna hastayı yönlendirin.
- Hastada tüm vücudu ilgilendiren (sistemik) bulgular varsa hemen 112 acil yardım numarasını arayarak ya da aratarak yardım isteyin.
Yılan Isırıklarında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?